środa, 19 lipca 2017

Bardzo dobry sernik z malinami. Sernik malinowy z polewą z białej czekolady

Bardzo intensywnie malinowa, puszysta i delikatna pianka na waniliowym, kremowym serniku. Pyszność nad pysznościami. Nie uwierzę, że ktoś mógłby kręcić nosem przy spróbowaniu, zachwyt jest oczywisty:)
Esencja lata, malinowy chruśniak, niebo w gębie i na talerzu, serio! Wszystkim odchudzającym polecam zjedzenie jednego kawałka, nie całej blaszki, ale nie jest to łatwe:)
Pewną trudność sprawia mi ostatnio opisywanie receptur na serniki, ponieważ jakość białego sera tzw. wiaderkowego jest bardzo różna. W przypadku dobrych, gęstych, tłustych, zwartych, zmielonych już produktów o dużej zawartości tłuszczu ( "Mój Ulubiony", "Piątnica"), by uzyskać luźniejszy w konsystencji deser należy dodać do niego więcej płynnych składników. Sernika będzie więcej i z uwagi na zawartość tłuszczu będzie smaczniejszy. U serów z dyskontów, tych w niższej cenie (zmielony produkt nie może być tańszy od niezmielonego, tańszy musi być słabszy jakościowo). Nie znaczy, że nie zdarza mi się takiego zakupić, biorę wtedy tylko pod uwagę, że trzeba dorzucić do niego więcej masła lub mascarpone. Wypiek z tej samej receptury zatem, przy użyciu różnych produktów będzie różnił się konsystencją i rady nie ma, trzeba sprawdzać i testować.
Przepis na najlepszy sernik z malinami. 



składniki ( na formę ok. 23x28 cm lub tortownicę 24 cm) : 
na spód: 
- 200 g dowolnych herbatników
- 80 g stopionego masła
na białą masę serową
- 1 kg zmielonego sera (trzykrotnie zmielonego, może być gotowy, tzw. wiaderkowy)
- 250 ml sera mascarpone
- 200 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- laska wanilii lub kilka kropli ekstraktu
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu (ok. 190g) 
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
na malinową piankę:  
- 400 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 400 g malin
- 2,5 łyżki żelatyny
- 5 łyżek (ok. 70 g) cukru/ksylitolu
polewa: 
-100g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30-36% (ostatecznie mleka) 


Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli używamy tortownicy, trzeba jej spód i boki zawinąć możliwie szczelnie w aluminiową folię.
Herbatniki pokruszyć (w foliowej torebce lub malakserem) na pył. Masło stopić, dodać do herbatników, wymieszać na mokry "piasek". Wysypać na papier, ugnieść mokrą dłonią lub gładkim dnem np. kubka czy szklanki. Formę odstawić do lodówki.

Piekarnik ustawić na 160 stopni.
Składniki na sernik krótko zmiksować w misce, tylko do połączenia się składników.
Wylać masę na schłodzony spód.
Formę wstawić do innego, żaroodpornego naczynia ( np. większej blaszki)  napełnić je wrzątkiem do połowy wysokości. To tzw. kąpiel wodna, dla bardziej kremowej konsystencji wypieku. Można też ustawić formę na grillowej półce -kartce, a pod nią ustawić naczynie z wrzątkiem, efekt będzie podobny.  

Piec sernik 10 minut w temperaturze 160 stopni a następnie zmniejszyć ją do 120 stopni i piec jeszcze godzinę. Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Kilkanaście malin odłożyć do dekoracji. Resztę owoców włożyć do rondelka, zasypać cukrem. Podgrzewać mieszając aż się rozpadną.
Przetrzeć je (łyżką lub drewnianą pałką) przez metalowe/ plastikowe sito, by pozbawić je pestek.
Z powstałego syropu odlać do miseczki dwie łyżki do dekoracji ciasta, odstawić je na później. 
Żelatynę rozpuścić w dwóch, trzech łyżkach wrzątku, dobrze wymieszać.
Dolać do malin, wymieszać, ostudzić.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając po łyżce cukru.
Do malinowej masy wsypać trzy łyżki śmietanki, wymieszać.
Teraz całe maliny wlać do ubitej śmietanki, wymieszać łyżką.
Wylać na ostudzony sernik i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 godziny lub więcej.

Czekoladę połamać na kostki, włożyć do rondelka, wlać śmietankę. Naczynie ustawić nad drugim z gorącą wodą. Podgrzewać na parze mieszając do rozpuszczenia czekolady.
Powstałą polewą polać schłodzony sernik. Na polewie postawić łyżeczką kilka kropek z malinowego syropu, przeciągnąć po nim wykałaczką dla uzyskania serduszkowego wzorku.



Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 
      

10 komentarzy :

  1. Cóż tu dużo pisać: BOSKI. Ta marmurkowa pianka malinowa i kremowy serniczek wyglądają cudownie. Gęba w niebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudeńko.A ile czekolady i śmietanki bo nie widzę.
    Gosia też
    Opolanka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jestem Opalanka:) Od nazwiska rodowego - Opala:)
      Już dopisuję - 100 g czekolady i dwie, trzy łyżki śmietanki.

      Usuń
    2. Witam,przepraszam za Opolankę i dziękuję za dodanie Przepisu na polewę.
      Bardzo lubię Pani przepisy,zawsze efekt jest taki jak Pani gwarantuje.
      Pozdrawiam

      Usuń
    3. Nie ma za co:) Pozdrawiam również:)

      Usuń
  3. Witam przepis jest tak ciekawy, że już odpisałam go sobie, ciasto wygląda bardzo efektownie, ale zauważyłam że nie ma tam polewy czekoladowej, bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam teraz dopiero doczytałam ,że biała czekolada, już w przepisie sobie zmieniłam

      Usuń
  4. Wygląda niesamowicie smacznie. Postaram się je przygotować w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham wszystkie ciasta z malinami, a serniczek z malinami jest boski.

    OdpowiedzUsuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */