wtorek, 8 sierpnia 2017

Nalewka z kurek. Domowy sposób na pasożyty

Oprócz oczywistych walorów smakowych, kurki mają wiele cudnych właściwości leczniczych choć zwykło się mówić, że grzyby pod względem odżywczym nie mają zbyt wiele wartości. A kurka czyli pieprznik jadalny podwyższa odporność, poprawia wzrok i pracę wątroby oraz ma wiele minerałów i witamin (A, E, C, PP, D2, B1, B2, wapń, magnez, sód, potas, fosfor, chlor, siarka, żelazo, mangan, fluor, a szczególnie dużo miedzi i cynku).
No i jeszcze jedna cenna ich właściwość - kurki posiadają hitinmannozę, substancję wykorzystywaną szeroko w przemyśle farmaceutycznym, która zabija na śmierć wszelkie rodzaje pasożytów. Zauważyliście podczas grzybobrania, że robali w kurce się nie uświadczy?
Substancje zawarte w kurkach, te które działają zabójczo na pasożyty - hitinmannoza i kwas trematonolinowy przestają być aktywne w temperaturze powyżej 55 stopni oraz pod wpływem soli. Zatem by się pozbyć z naszego organizmu niechcianych gości sporządza się nalewkę lub suszy kurki na słońcu.  




nalewka 
składniki (dla dwóch osób): 

- dwie garści kurek
- 300 ml czystej, białej wódki

Kurki drobno pokroić, włożyć do słoika, zalać wódką. Odstawić do lodówki na 14 dni (nalewka potrzebuje temperatury 6-8 stopni). Nie filtrować.
Pić po jednej łyżeczce przed snem, bez kawałków grzybów, przed każdym użyciem wstrząsnąć słoikiem.

kurki suszone: 

0,5 kg - 1 kg kurek oczyścić, wypłukać, osuszyć, rozłożyć na tacy lub blasze piekarnika.
Suszyć na słońcu (w piekarniku lub suszarce tylko do 50 stopni)) 3- 5 dni, przynosząc na noc grzyby do domu. Powinny wyschnąć na suchy wiór. Zmielić w młynku lub malakserze na pył.
Przechowywać w ciemnym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Spożywać z masłem w kanapkach, z kaszą, twarożkami, w sosie do sałatek w ilości nie przekraczającej 1- 2 łyżeczki na osobę.

źródło - tutaj.


9 komentarzy :

  1. nie słyszałam o takiej nalewce, fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepishttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  3. Też nigdy o czymś takim nie słyszałam, czuję się doedukowana :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie dość, że zdrowe to jeszcze jakie dobre

    OdpowiedzUsuń
  5. A czy tą nalewkę z kurek można pić od razu czy dopiero po 14 dniach stania w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 14 dniach. Do alkoholu muszą przeniknąć substancje z kurek.

      Usuń
  6. Czy może być spirytus 95%?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Żadnych owoców nie zalewa się 95% spiryspirytusem :-)

      Usuń

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */