sobota, 5 sierpnia 2017

Sernik na zimno z chia, czekoladą i kremem cytrynowym

Sernik na lato, na upały, na hamaki i leżaki. Zimą i jesienią też go nikt nie odmówi, mówię Wam.
Na popołudnie z książką albo dobrym filmem.
A u mnie - na babskie spotkanie, będziemy nicnierobić, pić wino i gadać do rana!
Właściwie to nawet nie jest sernik, tylko deser na zimno, ptasie mleczko, wykonane z jogurtów i słodkiej śmietanki.
Można się tu obyć bez spodu, lub na dnie tortownicy ułożyć biszkopty. Albo herbatniki rozgniecione na piasek z dodatkiem rozpuszczonego masła.
Warstwa z czekoladą, śmietankowa z chia i wierzch z kremem cytrynowym. Poezja:) 



składniki (na formę ok. 20 cm) : 

- 600 ml jogurtu greckiego lub naturalnego
- 500 ml słodkiej śmietanki 30 - 36%
- 3/4 szklanki cukru lub ksylitolu/erytrolu (ok. 190g - cukru, 120g - ksylitolu)
- 2,5 łyżki żelatyny lub agar agar
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki nasion chia

- kilkanaście biszkoptów na spód deseru

 na cytrynowy krem (lemon curd):
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- 30 g masła
- połowa szklanki herbaty z cytryną do nasączenia biszkoptów

Na dnie tortownicy ułożyć biszkopty, nasączyć je połową szklanki herbaty z cytryną.

Żelatynę zalać ok. 4- 5 łyżkami wrzątku, wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
Nasiona chia zalać ok. 150 ml jogurtu, odstawić na ok. 15 minut do lekkiego napęcznienia nasion. 
Czekoladę połamać na kostki, rozpuścić w rondelku nad drugim, z gotującą się wodą. Dodać dwie łyżki śmietanki, podgrzewać mieszając aż powstanie jednolita masa.  
Jogurt ubijać chwilę mikserem.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno śmietankę, pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru/ksylitolu
Do ubitej śmietany dodać jogurt, krótko mieszając wszystko mikserem.
Do płynnej żelatyny wlać trzy łyżki śmietanki, wymieszać. Gdyby żelatyna ścięła się podczas oczekiwania, można ją krótko podgrzać (także w mikrofali ).
Żelatynę ze śmietanką, cienką strużką wlewać do śmietanowo-jogurtowej masy, prosto pod kręcące się łopatki miksera.
Rozdzielić masę na trzy części.
Do jednej wlać płynną czekoladę, wymieszać,wylać na biszkopty. Wstawić formę na kilka, kilkanaście minut do lodówki, by lekko stężała.
Drugą część masy wymieszać z chia. Włożyć ją łyżką na nieco zastygniętą warstwę z czekoladą, delikatnie wyrównać powierzchnię. Odstawić do lodówki.
Lemon curd - krem cytrynowy
Jajko, żółtko, cukier i sok z połowy cytryny podgrzewać w rondelku, mieszając trzepaczką ok. 2- 3 minuty, dodać masło. Mieszać jeszcze parę chwil aż masa zgęstnieje. Dla większej gładkości kremu można przetrzeć go przez metalowe sitko.
Ostatnią część śmietany wyłożyć łyżką na wierzchu deseru, wyrównać powierzchnię i z cytrynowego kremu postawić kropki. Każdą przez środek przeciągnąć wykałaczką dla stworzenia cytrynowych esów - floresów. Deser chłodzić kilka - kilkanaście godzin w lodówce.


Mówię Wam - niebo na talerzu:)
 
  

3 komentarze :

Bardzo lubimy czytać Wasze komentarze!


Drukuj

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
/* */